2011-01-28

Paskutinė sausio savaitė

Na štai, praėjo ir dar viena savaitė, nuspalvinta neįsimintinais lietuviško futbolo įvykiais.

Eksperimento eiga

Futbolo įvykių šią savaitę buvo kaip ir dera labai mažai, tai daugiau laiko šiame įraše skirsiu savo eksperimentiniam projektui. Savaitgalį, kaip ir dera, daug laiko skyriau savai šeimynai, tačiau šiek tiek laiko pavyko rasti ir svetainės kūrimui. Tiesa, tai buvo nelabai iš išorės matomas darbas - perkonfigūravau serverį, išbandžiau integraciją su Facebook'u (padariau automatinį nuotraukų paėmimą iš ten - manau kad nuotraukos labai pagyvins stadionų puslapius).

Pirmadienį nuveikiau nelabai daug, tačiau tai buvo gerokai apčiuopiamesnė veikla. Galima sakyti kad formaliai pažymėjau projekto pradžią - metams išsinuomojau adresą ManoStadionas.lt, taigi išleidau pirmuosius 30,25 Lt ir biudžeto likutis dabar jau tik 1969,75 Lt. Tą patį vakarą apsisprendžiau, kad kuriant svetainės įvaizdį reikės kitokios strategijos nei su futbolinis.lt - reiks sukurti neformalų puslapį su asmeninėmis detalėmis. Tuo pačiu šiek tiek padirbėjau prie literatūrinės dalies - apgalvojau kaip svetainėje gražiai ir įtikinamai pateikti tikslus ir nupasakoti vartotojo interfeisą. Įsitikinau, kad man geriau sekasi kurti kompiuterines programa, o ne kelias pastraipas teksto, bet nepraradau vilties, kad kažką padoresnio pavyks sukurpti ir šioje srityje.

Antradienį susikūriau twitter paskyrą, galvojau gal taip bus patogiau informuoti apie projekto eigą (vėliau persigalvojau). Taip pat pagaliau pradėjo veikti adresas www.manostadionas.lt, tačiau silpnų nervų skaitytojams nerekomenduoju šio adreso bandyti - svetainė be dizaino tai lyg žmogus nulupta oda (kad ir kokios būtų gražios kūno linijos, be odos viskas atrodys kaip baisiame košmare) ar knyga be viršelio.

Trečiadienį jau galutinai apsisprendžiau kad pirma svetainės versija turės tik facebook integraciją (t.y. reikės registruotis per facebook, iš kurio bus imama vieša nuotrauka ir bus siūloma prisijungti prie anonsų puslapio). Facebook naudojančių lietuvių potencialas didžiulis (registruota daugiau nei 600 tūkstančių neemigravusių lietuvių), be to toks formatas neturėtų atbaidyti daug žmonių (prievartinė el.pašto registracija atbaidytų daugiau). Vėlesniuose etapuose turbūt pridėsiu ir ne facebook'inę registraciją (galvoju apie registraciją per twitter, gmail, yahoo, o gal tai bus tiesiog registracijos forma).

Be viso kito atsirado ir abejonių dėl numatytų prizų. Pirminė mintis buvo pasiūlyti porą PSP nešiojamų žaidimų kompiuterių aktyviausiai draugus į svetainę viliojantiems. Vienas prizas būtų skirtas pirmajam, kuris pasiektų iš anksto nustatytą priviliotų naudotojų skaičių (tarkime, 100 tiesiogiai pritrauktų ar 1000 netiesiogiai), o antrasis jau būtų dovanojamas burtų keliu. Toks prizų dalijimo modelis su nusistatytuoju biudžetu lyg ir būtų neblogas, tačiau pradėjau abejoti dėl paties prizo - PSP kompiuteriai jau morališkai pasenę, o modernūs (pvz, dar neišleistas Nintendo 3DS) kainuoja gerokai daugiau, taigi į biudžetą nebetelpa. Taigi, bandysiu sugalvoti kaip už 1000-1500 litų gauti vieną padoresnį ir daug mažesnių prizų. Iki sezono pradžios laiko dar turiu.

Ketvirtadienį pagaliau išsirinkau vieną iš pasisiūliusių dizainerių stadionų paveikslėliams piešti. Išsirinkau pigiausią ir rizikingiausią pasiūlymą (75$), po savaitgalio tikiuosi sulaukti ir pirmų rezultatų. Išsirinkęs paveikslėlių dizainerius patalpinau ir užklausimą svetainės dizaineriams, kitos savaitės gale jei išsirinksiu, iki vasario 16 d. turėsiu ne tik pusiau veikiantį, bet ir padoriai atrodantį puslapį. Šitoj vietoj reiktų pasispjaudyti per kairį petį.

Šiandien sumokėjau ir pirmą įmoką dizaineriams, taigi biudžetas sumažėjo dar 112,50 Lt.
Dabar reikia nesustoti su programavimo darbais, padirbėti ties tekstais ir sugalvoti kuo privilioti žmones. Kaip tik vakar naktį kilo mintis kas savaitę skelbti stadionų kovas - pvz., kažkuriame ture Gargždų ir Tauragės stadionai varžytųsi dėl savaitės lankomiausio vardo, vėliau galima daryti stadionų „turnyrinę lentelę“, bet šią idėją dar reik išgryninti.

Taigi, darbai juda, gal jau greit turėsiu ir savo išsvajotą galimybę įtakoti stadionų lankomumą.

Futbolo įvykiai

Praėjusį savaitgalį į draugiškų rungtynių maratoną įsijungė dauguma būsimų A lygos komandų. Ramu tik Klaipėdos FC stovykloje (sausio 8 dieną jie savo svetainėj rašė, kad už savaitės pradės pasiruošimą ir informuos apie eigą, rytoj planuoja rungtynes su Bangos dubleriais), rungtynių dar nežaidė ir Kauno FBK, bet bent jau planuoja tai daryti savaitgalį.
Iš žaistų draugiškų rungtynių rezultatų daug spręsti negalima, tačiau smagu kad dvi „didžiojo trejeto“ komandos startavo sėkmingiau nei čempionai - „Žalgiris“ nepraleido įvarčių (gal ir šiemet turės vieną geriausių gynybos linijų?), o „Sūduvos“ pirmas rungtynes teigiamai įvertino net kritiški fanai.

Pirmadienį nenuliūdino U-18 rinktinė, jaunių turnyre lygiosiomis sužaidusi su baltarusiais. Antradienį jauniai irgi sužaidė ne beviltiškai, tik 0:1 pralaimėdami suomiams (palyginimui - moldavų jauniai per pirmas dvi dienas praleido 11 įvarčių).

Trečiadienį sužaistos eilinės draugiškos rungtynės, kuriose Alytaus „Dainava“ atsilaikė prie „Kruoją“, reik tikėtis kad alytiškiai priešinsis A lygos senbuviams ne tik draugiškose rungtynėse, bet ir čempionate.
Ketvirtadienį Šiaulių FK nepadoriu rezultatu pralaimėjo, bet daug įdomiau, kad pas juos peržiūroje dalyvauja žaidėjas iš egzotiškos šalies - jei pasiseks, šiemet A lygoje bus pirmas legionierius iš Tanzanijos :)

Peržiūrėjęs savaitgalio draugiškų rungtynių tvarkaraštį supratau, kad nenuskriausti liko tik Marijampolės futbolo gerbėjai, kurie rytoj pamatys ne tik Sūduvą, bet ir FBK bei Žalgirį. Čia reikia pagirti marijampoliečių rinkodarą - jie privilioja ne tik maniežų neturinčių miestų komandas, bet ir vilniečius bei nemažai latvių. Šiek tiek futbolo pamatys ir gargždiškiai, o štai aš vilniečiai liks be rimtesnių rungtynių.

1 komentaras:

  1. Žalgirio varžybų nelabai dėl ko ir žiūrėt buvo, nieko įspūdingo ar įdomaus neparodė (vis dar trūksta puolėjo, visos atakos be pabaigos praktiškai), nebent peržiūroje esantį naujoką Kurnev pamatyt buvo galima.

    AtsakytiPanaikinti