2011-01-06

Pilnas.stadionas.lt

Tai lyg ir pirmas mano dienoraščio įrašas, nors atidžiai futbolo naujienas rankiojantys futbolo ertuaziastai jau susidūrė su mano rašliavose kitose vietose (senajame futbolas.lt, vėliau delfi.lt, dar kažkada ir facebook‘e). Taigi, šį kartą neprisistatinėsiu, o tiesiog keliausiu prie reikalo.

Kaip jau tapo įprasta, šiame įraše ir vėl pabersiu teorinių įdėjų kaip šiek tiek labiau populiarinti futbolą, nors spėju kad ir vėl realios naudos iš to nebus. Deja, bet iki šiol pavyko vienintelis mano inicijuotas futbolo populiarinimo projektas – futbolinis.lt, kurį kiek netikėtai įvertino ir LFF, pernai apdovanoję padėkos raštu.

Bet grįžtu prie reikalo – šį kartą rašysiu apie iniciatyvą, kurią pavadinau labai paprastai - Pilnas-stadionas.lt.

Kaip ir matosi iš pavadinimo, tai iniciatyva, skirta priversti karts nuo karto žiūrovus masiškai veržtis į stadionus. Nenustebsiu, jei skaitant šias eilutes jums kils pasipriešinimas įdėjai - juk futbolo lankomumas Lietuvoje yra įspūdingai žemas ir kol kas dar nei viena iniciatyva to nepakeitė (išskyrus keletą išimčių, kai lankomumas pakilo vienerioms rungtynėms). Neslėpsiu, kad net man pačiam kyla minčių, jog futbolo rungtynių lankomumo įtakoti neįmanoma, bet stumiu tas mintis į šalį ir tvirtai tikėdamas savo siūloma iniciatyva tęsiu aprašymą.

Taigi, kuo ši iniciatyva revoliuciškai išsiskirs iš kitų? Ogi niekuo - šio projekto tikslas būtų tiesiog sujungti iki tol siūlytas bei realizuotas mintis į viena krūvą ir kryptingai jas įgyvendinti. Na praeitas sakinys nuskambėjo šiek tiek kaip politiko šūkis, bet tegul tai jūsų negąsdina.

Pilnas-stadionas.lt

pilnas-stadionas.lt tebūtų nesudėtinga svetainė, kur futbolo mėgėjai ir šiaip prijaučiantys būtų skatinami registruotis, kad kiekvieną savaitę gautų pasiūlymą nemokamai ar pigiau apsilankyti vieneriose to turo A lygos rungtynėse.
Tarkime 8 ture Šiauliuose žaistų „Ekranas“ ir šios rungtynės būtų išrinktos kaip pilno stadiono taikinys (gal būt tos rungtynės būtų rodomos per TV, taip ir TV žiūrovai bent kartais pamatytų ne pustuštį stadioną). Tada visi prisiregistravę šiauliečiai (ir aplinkinių miestų gyventojai) gautų el.laišką su paraginimu atsispausdinti bilietą, su kuriuo galėtų nemokamai apsilankyti tose rungtynėse. Tie, kurie būtų pakvietę į svetainę bent keletą bilietus atsispausdinusių draugų, dalyvautų loterijoje (rungtynių metu keli išrinktieji gautų bilietus į rinktinės rungtynes, kamuolius, Šiaulių FK marškinėlius su žaidėjų parašais ar pan.).

Ir tai visa idėja. Kaip ir sakiau anksčiau - viskas labai paprasta.

Finansinė pusė

Kalbant apie bet kokius projektus, dažnai kyla klausimai kiek tai kainuos, kokia bus investicinė grąža ir pan. Dėl šio projekto investicinės grąžos tai pakankamai paprasta - tiesiogiai iš projekto bus daugiau finansinės žalos nei naudos (svetainės išlaikymas, vadyba, negautos pajamos už bilietus), o ilgalaikę naudą labai sunku pamatuoti.
Su kaina taip pat nieko labai sudėtingo nėra. išskaidžius ji susidėtų daugmaž iš šių dalių:
  • Svetainės programavimas. Koks mėnesis vidutinio programuotojo darbo, už ką rimtos firmelės norėtų kokių 15000 litų. Turint savo programuotojus/testuotojus tai kainuotų gal trigubai mažiau. Suradus savanoriškai dirbančių entuziastų galima būtų atsipirkti keliais suvenyrais.
  • Svetainės išlaikymas. Apie 25 litus už metams nusipirktą adresą. Dar 20-50 litų per mėnesį už „hostinimą“, bet tikiu kad galima rasti kas tokią nedidelę svetainėlę sutiktų laikyti pas save nemokamai (kad ir aš sutikčiau šalia futbolinis.lt)
  • Vadybininko atlyginimas (reiktų kokio ketvirtadalio etato, kad kokių 10 valandų per savaitę sunaudotų tos savaitės strategijos apgalvojimui, deryboms su klubų/stadionų atstovais, nuotraukų iš praeitų akcijų sudėjimui ir aprašymui). Čia spėju kad gaunasi keli tūkstančiai per mėnesį, bet galima mėginti išsisukti su praktikantais (nesu tikras ar lengva šiais laikais tokių rasti)
  • Reklamos išlaidos. Galima kas savaitę spausdinti šiek tiek skelbimų (kad klubų jaunieji futbolininkai išnešiotų į savo mokyklas, ir pan.), jei tik atsirastų kokia spaustuvė tai daranti reklaminiais sumetimais, daugiau reiktų orientuotis į visokius facebook'us, taip pat skatinti svetainėje prisiregistravusius pareklamuoti konkrečias rungtynes ar svetainę.
  • Prizai. Nesiūlant bent simbolinių prizų nelabai realu kad akcija sulauks daugiau nei 100 susidomėjusių, o pilnam pasisekimui reiktų kelių ar net keliolikos tūkstančių prisiregistravusių. Idealiu atveju reiktų kokio generalinio rėmėjo, kuris prizų fondui skirtų labai skatinančius prizus (žaidimų kompiuterius, išmaniuosius telefonus ar pan.), bet užtektų ir rinktinės rungtynių bilietų, futbolo atributikos (kad būtų išskirtinumas - su tą dieną žaidusių futbolininkų parašais)
Taigi, gerai prasisukus (su savanoriais ir rėmėjais) projekto kaina neviršytų šimto litų, o tikėtina nauda galėtų būti visai apčiuopiama (keletą kartų surenkant pilną stadioną tikrai būtų postūmis lankomumui kilti, o tokių stadionų parodymas per televiziją dar ir pakeltų Lietuvos futbolo prestižą).

Beje, visi aukščiau esantys skaičiavimai remiasi išankstine nuostata, kad projekto imtųsi LFF. Jei to imtųsi kažkas kitas (kad ir savanorių grupelė), netikiu kad projektas pasisektų - juk čia reiktų labai glaudaus bendradarbiavimo su klubais, kurie tikrai ne visi nusiteikę judinti nors pirštą dėl žiūrovų.

Pabaigai

Kas žino, jei kas nors imtusi šios iniciatyvos ir ji pasiteisintų, gal tai taptų A lygą kontroliuojančios organizacijos užuomazga (vietoj NFKA ši organizacija šį kartą vadintųsi PAFKA – „profesionaliai atsiribojusių futbolo klubų asociacija“ :) )

Nepamirškite komentaruose įvertinti šio įrašo, o gal būt net pasidalinti su draugais facebook'uose, twiteriuose ir panašiai (nuoroda „Dalintis“ yra šio puslapio viršuje).

Beje, viena iš mano minčių buvo tą hipotetinį „pilnas-stadionas.lt“ puslapį padaryti lyg uždarą klubą. T.y., išdalinti prisijungimus tik ribotam kiekiui žmonių, kiekvienas prisijungęs turėtų keletą pakvietimų, kuriuos jau galėtų išsiųsti savo draugams (šitą dalį reiktų skatinti kažkokiom loterijom ar papildomom nuolaidom). To uždarumo tikslas tikrai nebūtų riboti prisijungusių kiekį, bet šiek tiek mistifikuoti šįtą projektą, taip skatinant susidomojimą ir priverčiant kvietimus gavusius žmones labiau juos vertinti. Tiesa, vėliau supratau, kad Lietuvos futbolo potencialo tikriausiai nepakaktų pakankamai kritinei masei susidaryti ir tai taip ir liktų keliolikos žmonių uždaru klubu.


2 komentarai:

  1. Idėja kažkuo primena dabar baisiai populiarius "grupinių nuolaidų" puslapius. Iš tiesų, gal net ir futbolo bilietams būtų galima pritempti panašią sistemą - pvz., jei šiaip bilietas kainuoja 10 Lt, tai akcija skambėtų maždaug taip: "2 Lt už 10 Lt vertės bilietą į futbolo rungtynes, jei bus nupirkta ne mažiau kaip 1000 bilietų". Tada visi rezervuoja bilietus (pinigų dar nemoka), tada pyst, atsiranda 1000 rezervacijų, visi informuojami, kad VUOLIA - yra 1000, prašom susimokėt.
    Toks tad pamąstymas. O šiaip tai sėkmės, ko gi daugiau galima palinkėt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Panašumų yra, bent jau pagrindinė motyvacija registruoti labai panaši (kuo daugiau žmonių pritrauki, tuo daugiau šansų gauti nemokamą bilietą ar nuolaidą).

    AtsakytiPanaikinti