2011-03-10

Jau poryt Gargžduose ir kitur prasideda sezonas

Po įvykių kupino trečiadienio turėjau tikrai nemažai darbo. Kai LFF pagaliau pranešė visus savo sprendimus, teko suvedinėti A lygos ir dublerių pirmenybių tvarkaraščius, ruoštis naujam totalizatoriaus sezonui, galvoti kaip gražiau pranešti apie rungtynes prie manostadionas.lt prisijungusiems (iki tol tik teoriškai įsivaizdavau ką reiks daryti, priėjus prie praktinės dalies kilo visokiausių klausimų). Na bet atrodo apsitvarkiau ir vėl galėsiu rašyti niekus šiame dienoraštyje :)

Taigi, likus porai dienų pagaliau paaiškėjo, kad A lygoje bus 12 komandų, I lygoje paliekant tik 9. Sprendimas priimtas, negaliu pasakyti ar jis geras, ar blogas - ateitis parodys. Mums telieka su tuo susitaikyti ir laukti kokia intriga bus kuriama kitų metų kovą. Sprendimas įdomus tuo, kad LFF priimdama licencijų neturinčius „Dainavos“ ir FBK klubus lyg ir sportinį principą iškėlė aukščiau licencijavimo (kas yra labai sveikintina), tačiau „Atlantą“ priėmė naudojantis atvirkščiais argumentais (licencija svarbiau nei sportinis principas). Kažkaip atrodo, kad „Atlanto“ priėmimas turėjo būti netikėtas ne tik iš šalies įvykius stebintiems, bet ir pačiam Lekevičiui, nes neatrodo, kad komanda pilnavertiškai ruošėsi sezonui. Taigi, pirmuose turuose galima tikėtis labai prasto šios komandos žaidimo.

Na bet pasidžiaukime bent tuo, kad A lygą papildė trys spalvingą istoriją turinčios komandos - septintojo dešimtmečio pradžioje aukščiausioje lygoje debiutavusios ir po 25 sezonus jau čia praleidusios „Dainava“ ir „Atlantas“, o taip pat tik 1967 m. aukščiausioje lygoje debiutavęs FBK, laimėjęs net 10 aukso medalių. Palyginimui, alytiškiai yra laimėję tik vieną aukso ir porą bonzos medalių (8 dešimtmetyje), o klaipėdiškiai - po tris sidabro ir bronzos.

Labai įdomu, kad pirmajame ture suporuotos keturios nepriklausomybės laikotarpiu daugiausiai A lygoje žaidusios komandos, visos sužaidusios po daugiau nei 500 aukščiausios lygos rungtynių - šeštadienį susitinka „Žalgiris“ su FBK, o sekmadienį - „Atlantas“ su „Ekranu“.

Alalizuojant tvarkaraštį matosi, kad Gargždai kažkiek išlošė įsirengę dirbtinę aikštę - jau pirmame ture čia vyks 67% visų rungtynių. Taigi, jei pernai ankstyvo pavasario futbolo centras buvo Marijampolė, šiemet į tokį titulą jau pretenduoja Gargždai. Gal kitais metais kai kurios komandos pirmuosius turus jau žais ir Kėdainiuose (po užsitęsusių remontų ten turėtų būti visai pakenčiamos sąlygos net ir A lygai)?

Dar vienas man užkliuvęs dalykas - „Ekrano“ sezono pristatymas. Jų tikslas „laimėti viską“ kažkaip skamba įtartinai, ypač prisimenant kaip „viską laimėti“ pernai norėjo „Sūduva“, taip nieko ir nelaimėjusi. Na bet tikriausiai būtų keista, jei ne vienkartiniai čempionai keltų mažesnius tikslus. Smagu, kad šį kartą oficialiai skelbiama apie ambicijas kažko pasiekti čempionų lygoje (kas iki šiol Ekranui sekdavosi labai prastai). Na ir dar tame prisistatyme A. Labinas prisijungė prie klubų vadovų, neslepiančių, kad pagrindinis žaidėjų ugdymo tikslas - pardavimas.
Analogiškam „Sūduvos“ prisistatyme irgi galima rasti įdomių dalykų - pagarbos vertas vien pasisakymas, kad konkrečių tikslų neformuos, o Liubšiui leis per metus suformuoti komandą ir tada jau reikalaus rezultatų. Kadangi Lietuvos futbole įprasta tikėtis momentinio rezultato, toks požiūris - jau kažkas naujo.
Sezono prisistatymą šiandien organizuoja ir Šiauliai, netgi žada transliuoti tą prisistatymą, kas irgi yra pagirtina. Iš kitų klubų kažkaip neįsiminė kad būtų kažkokie rimtesni pristatymai organizuoti (tik Klaipėdos FC pamenu pristatė savo brazilą trenerį).

Turbūt nereiktų pamiršti ir I lygos, kuri atrodo šiemet bus mažai nuspėjama ir be aiškių lyderių. Nors visai tikėtina kad čia į lyderius taikysis Vilniaus FK nuomotu pavadinimu, tikriausiai nebus autsaideriais ir naujokai iš Trakų, stiprus galėtų būti „Nevėžis“ (nors priešsezoninėse rungtynėse jiems sekasi gan prastai).

7 komentarai:

  1. Norėčiau pataisyti teksto autorių. FBK Lietuvos čempionate 1967 metais debiutuoti niekaip negalėjo, nes klubas įsikūrė tik 1993 pabaigoj, o ir titulų jie ne 10, o 8 yra iškovoję. Turbūt sujungėt su Kauno "Bangos" istorija viską.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, FBK yra labai glaudžiai susieta su „Bangos“ istorija, todėl skaičiuoju kaip to klubo (komandos) tąsą. Lygiai tas pats su VMFD „Žalgiriu“, „Dainava“, Mažeikiais ir k.t. - tie klubai oficialiai įkurti visai neseniai, bet yra anksčiau gyvavusių klubų tradicijų tesėjai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bet juk tai atskiras darinys ir net negalima sieti Bangos ir FBK istorijų. Tada tokiu atveju galima ir Statybą su Ekranu sukergti. Juolab, kad ir pačiam kauniečių tinklapyje parašyta, kad jų istorija prasideda nuo 1993-iųjų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na čia ginčytinas (arba tiesiog požiūrio) klausimas - čia taip pat kaip krepšinyje „Lietuvos Rytas“ yra jau nepriklausomoje Lietuvoje įkurtas klubas, nors realiai tai yra Vilniaus „Statybos“ tęsinys.
    O štai Panevėžio „Statybos“/„Ekrano“ atvejis visai kitoks - tai visiškai nesusijusios (išskyrus bendrą miestą) bei vienu metu egzistavusios ir net toje pačioje lygoje žaidusios komandos.
    Beje mano komandų susiejimas nėra iš piršto laužtas - daugelyje vietų (ir Bangos/FBK atveju) rėmiausi Vikipedija.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Siūlyčiau remtis pačiais FBK, kurie savo istoriją skaičiuoja nuo 1993...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Teisybės dėlei tikriausiai reiktų pateikti abu variantus su paaiškinimais (t.y. rašyti, kad FBK nuo įkūrimo 1993 m. laimėjo tiek tai medalių, jei skaičiuoti iki tol gyvavusią „Bangos“ komandą, tai kitiek medalių) ir nebūtų dviprasmybių.

    AtsakytiPanaikinti
  7. O aš siūlyčiau renmtis FBK gerbėjais, kurie prasidėjo anksčiau nei 1993, kaip Bangos fanai. Ir dėl to, FBK aš visiškai pripažįstu, kaip Bangos tąsą. O Ryto, kaip Statybos - ne.
    Ir nesuprantu tokių klubų. tai jei tu 1993-iais ne pasikeitei pavadinimą, o įkūrei iš esmės naują klubą, tai kodėl nepradėjai nuo žemiausios lygos, o pretendavai į jo pasiekimus?

    AtsakytiPanaikinti