2012-03-07

Artėjanti A lyga: „Banga“ prieš „Žalgirį“


Šiandien įpusėsiu artėjančio sezono komandų A lygos apžvalgas aprašydamas trečiųjų šeštadienio rungtynių komandas - „Bangą“ ir „Žalgirį“.
Pirmas dvi komandų apžvalgas galite rasti čia ir čia.

Tiksliai nežinau kodėl, bet „Bangos“-„Žalgirio“ rungtynės man visad sukelia daugiau susidomėjimo nei kiti susitikimai. Favoritai čia akivaizdžiai bus vilniečiai, bet jėgas šiek tiek išlygins stadionas, nes „Banga“ čia ir žaidė keletą paskutinių rungtynių, o štai „Žalgiris“ ruošėsi maniežuose ir šiltesnėje Kroatijoje. Jei dar pažiūrėsime, kad šios komandos žaisdamos tarpusavyje iš 8 paskutinių susitikimų net 5 baigė lygiosiois, gargždiškiai turi daug vilčių. Na bet tiek pernai, tiek užpernai pirmas tarpusavio rungtynes laimėjo „Žalgiris“ ir tik vėliau pasipildavo lygiosios, tai aš nebūsiu objektyvus ir tikėsiuos vilniečių pergalės.

Vilniaus „Žalgiris“

Vilniaus miesto futbolo draugija tarpsezoniu tikrai nestovėjo vietoje - tradiciškai po metų darbo išvarė vyr. trenerį V.Stankevičių, o pakeitė jį jaunu specialistu iš Kroatijos Damir Petravić, biudžetą pasididino pusantro karto, netgi planuoja kaip senais gerais laikais padovanoti automobilį gerbėjams.
Priminsiu, kad komandai tai 36-ias aukščiausios lygos sezonas (nuo debiuto 1941 m.), 18 kartų yra iškovoti medaliai (9 kart sidabro, 3 kartus aukso).

Pasiruošimas sezonui irgi buvo išsiskiriantis iš kitų komandų - sužaista 13 komandų, iš kurių tik 1 su lietuvišku klubu („Dainava“), nemažai rungtynių sužaista stovykloje Kroatijoje (be vilniečių tik „Ekranas“ vyko į užsieninę stovyklą). 7 susitikimai buvo laimėti (2:0 įveikta U-21 rinktinė, 1:0 „Daugava“, 2:1 „Dainava“, 4:1 Gulbenės FK, 3:0 Velenės „Rudar“, 3:2 Mesto „Krka Novo“, 3:0 „Metta-LU“), kartą sužaista lygiosiomis (1:1 su Domžalių ) ir 5 kartus pralošta (0:3 Jelgavos FK, 0:1 Pulos „Istra“, 1:2 Kostrenos „Pomorac“, 1:2 Zenicos „Čelik“, 1:4 Mariboro NK).
Įvarčis pelnė Calum Elliot (4), Pavel Komolov (3), Algis JankauskasTomislav PekDonatas Kazlauskas (po 2) ir dar 7 žaidėjai.
Kaip matosi iš didesnės dalies surinktos statistikos, daugiausiai aikštėje žaidė A. JankauskasV. Šilėnas,                                               C. Elliot, T. PekM. KuklysA. Vaskela, A. NagumanovM. Grgurović, J. Juozaitis, L. PerićM. Rapalis, bet naujasis treneris sudėtį keitė gan dažnai, tai kažin ar pagal tai galima kažką spręsti.

Kaip ir trenerių, tai ir žaidėjų VMFD ilgai nelaiko, taigi tarpsezoniu pasikeitė žaidėjų kaita tikrai nemažai (kaita gerokai didesnė nei kitų pernykščių prizininkų).
Išėjo saugai Edgaras MastianicaEgidijus JuškaAleksandr KurnaevTomislav Prekratić ir Luca Bonometti, gynėjai Artūras Sobolis ir Mario Jokić. Keletas žaidėju išnuomota - į Krokuvą išsiųstas puolėjas Deividas Matulevičius, į „Dainava“ - vartininkas Aivaras Bražinskas, o į „Taura“ - gynėjas Robertas Freidgeimas (šis žaidėjas į „Žalgirį“ iš FBK atėjo tik sausį).

Atėjo taip nemažai žaidėjų:
Nors kaita ir turėtų kelti šiokį tokį nerimą gerbėjams, atrodo komanda stiprėja, o kad „Žalgiris“ renka perspektyvius U-21 rinktinės žaidėjus tai visai gerai, net ir atsižvelgiant į tai, kad jie renkami su tikslu prie progos parduoti užsienin.


Gargždų „Banga“


„Banga“ šiemet neatrodo finansiškai stipresnė (kažkaip intuityviai rodos, kad kaip tik šiek tiek taupiau sezoną pradeda), kaip ir „Žalgiris“ pakeitė trenerį bei nemažai žaidėjų ir bus matyt ar pavyks ketvirtą kartą iš eilės jiems laimėti 6 vietą , kuri kol kas komandai yra didžiausias visų laikų pasiekimas. Gargždiškiams tai bus jau 14-as aukščiausios lygos sezonas (ketvirtas be pertraukų).

Jei teisingai skaičiuoju, komanda nuo sausio 21 d. sužaidė tik 7 rungtynes ir negali sakyti kad rezultatai būtų labai džiuginantys. Gargždiškiai tik dvejose laimėjo (minimaliai prieš Wigry ir 3:0 prieš Nevėžį), su REO ir Palangos FK tesužaidė lygiosiomis, porą kartų pralaimėjo „Metalurgs“ ir kartą - „Kruojai“. Įvarčius pelnė Gytis Gailius (3) ir Armando Dos Santos (Mandinho) (2).
Komandos pagrindas gerai matosi iš statistikos - daugiausiai žaidė Andrius Jokšas, Mikas Kura, Vitalii Myrnyi, Aurelijus Staponka, Nika Mgeladze, Mantas Gudauskas, Armando Dos Santos, kiek mažiau                                                                 Roman Masiuk, Gytis Gailius, Anatolie Ostap, Erikas GrigaitisRokas BorusasAndrius Marcinkevičius ir Rimantas Bogužas.

Iš komandos išėjo net 3 gynėjai žaidę pagrinde - Karolis Urbaitis (perėjo į Vilniaus VMFD „Žalgirį“), Irmantas Zelmikas (į Pakruojo „Kruoją“) ir Marius Kazlauskas, 6 saugai - Andrius Lipskis (į Vilniaus REO), Ignas BagdonasGajus Kulbis (į Vilniaus REO), Nizar Ben NasraTomas Vyšniauskas (į Tauragės „Taurą“) ir Rimvydas Grudys, pora vartininkų - Paulius Pocius (į Šiaulių FK) ir Deniss Korneičiks, puolėjai Caleb Ekwegwo ir Gvidas Juška (jei teisingi duomenys), taip pat vyr. treneris Arminas Narbekovas (kurį pakeitė asistentu dirbęs Vaidas Žutautas).

Prisijungė bent 9 žaidėjai - pagrindinis praeitų metų Klaipėdos FC vartininkas Rimantas Bogužas (3 rungt. U-19 rinktinėje), gynėjai Rokas Borusas (taip pat iš Klaipėdos FC), Andrius Jokšas (iš Panevėžio „Ekrano“, 1998-2009 m. sužaidęs 17 rungtynių rinktinėje) ir Nika Mgeladze, saugai Armando Dos Santos (iš Klaipėdos FC), Evaldas Grigaitis (iš Marijampolės „Sūduvos“), Andrius ButkusRoman Masiuk ir Moshe Suleimanov.

Kadangi pernykščiai prisininkai tikrai nesusilpnėjo, nenusilpo ir Šiauliai su „Kruoja“, „Bangai“ šiemet sunku tikėtis pasiekti aukštesnę nei 6 vietą. Iš kitos pusės, žemiau pernai buvusios komandos neatrodo sustiprėjusios (išskyrus REO, su kuriais niekas dar neišku), tai šansų išlaikyti 6 vietą komandai tikrai yra.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą