2011-02-08

Būsimas A lygos sezonas - pamąstymai ir prognozės

Šiandien nelabai turėjau ką veikti, tai futbolo enciklopedijoje pasiprogramavau papildomą funkciją, kuri suskaičiuoja kiek kuri komanda sezonų žaidžia A lygoje, kada buvo pirmas sezonas, kokią aukščiausią vietą užėmė ir panašiai. O beprogramuodamas kažkaip netyčiomis nukrypau į būsimo sezono prognozes. Aišku nesilankius nei vieneriose draugiškose rungtynėse ir praktiškai neišmanant futbolo subtilybių lengviausia priprognozuoti „į lankas“, tačiau aš apsijuokti tikrai nebijau :)

Manau, kad ir šiemet komandos susiskirstys į 3-4 grupeles pagal pajėgumą - pora stipriausių komandų kovos dėl aukso, 3-4 komandos labai daug nuo lyderių neatsiliks, bet praras daug taškų su silpnesnėm komandom ir pretenduos į trečią vietą, o gale liks pora silpniausiųjų. Tikiu, kad šiemet autsaiderių grupė bus stipresnė nei pernai, tačiau vistiek nesugebės atsikratyti autsaiderių etikečių.

Čempionų grupė

Mano manymu, šiemet į auksą rimtai pretenduos „Ekranas“ ir „Sūduva“.

Panevėžiečiai pernai bent man atrodė kaip buldozeris, be didesnės kūrybinės minties stabiliai prasirausę sau kelią link aukso (turint gerų žaidėjų tos kūrybinės minties nelabai ir reikėjo). Spėju kad šiemet tokia strategija nesuveiks ir jei jie neatras naujų talentų (Bičkos, Černiausko lygio), jiems bus gerokai sunkiau. Bet dėl aukso jie garantuotai pakovos. Čempionų lygos atrankoje bijau kad jie ir vėl kris labai anksti ir beliks skųstis burtais. Beje, „Ekranui“ tai bus jau 44 aukščiausios lygos sezonas be iškritimų, pastaruosius 9 sezonus jie vis gaudavo medalių.

„Sūduva“, kuriai tai jau bus 36-as aukščiausios lygos sezonas (nuo 1930 m., kai debiutavo Lietuvos čempionate), šiemet rimtai nusitaikiusi į aukso medalius. Komandos branduolys išliko, atėjo labai patyręs treneris, taip pat komandą papildė patyrę Ražanauskas, Samusiovas, taigi aukso viltys ne iš piršto laužtos. Jei komandai pavyks gintis taip gerai kaip 2009 ir 2010 metų pirmose pusėse ir prie to dar prisidės taktinių gudrybių, jie net turėtų šansų aukso medalius užsitikrinti lapkričio pradžioje. Tačiau spėju, kad „Sūduva“ praras daugiau taškų su silpnesniais varžovais nei „Ekranas“, tačiau iškovos daugiau taškų tarpusavio rungtynėse ir viskas spręsis šių komandų tarpusavio rungtynėse paskutiniame ture (pagal tvarkaraščio kūrimo ypatumus, tai turėtų vykti Marijampolėje). Iš šios komandos tikiuosi ir neblogo pasirodymo Europos lygoje - „Sūduva“ metų viduryje visad pasiekia optimalią formą ir pasidrasko prieš stiprius priešininkus, nemažai tarptautinių rungtynių patirties turi ir Liubšys (16 rungtynių ir 8 pergalės Europos lygoje, 4 rungtynės Intertoto, 2 - taurių laimėtojų taurėje, 6 - čempionų lygos atrankoje).

Norėtųsi kad prie stipriosios grupės prisijungtų ir dar kokia komanda (kaip pernai netikėtai į medalių kovą įsijungė Žalgiris), tačiau nėra komandų, kurias vienareikšmiškai reiktų priskirti šiai grupei.

Stiprių vidutiniokų grupė

Skirtingai nei su pirmais dviem klubais, pretendentus į trečią vietą daug sunkiau prognozuoti. Čia turėtų kovoti Šiaulių FK, „Žalgiris“, galbūt dar FBK, bet sėkmingai susiklosčius aplinkybėms prie šios grupelės gali prisijungti „Tauras“, „Banga“ ar net „Kruoja“.

Šiaulių FK pernai tik šiaip ne taip pralenkė „Bangą“ ir iškovojo tik 5 vietą, tačiau šiemet aš juos linkęs laikyti pagrindiniais pretendentais į 3 vietą. Komanda neišlaikė trenerio ir kelių lyderių, tačiau panašu kad pasistiprino su tikslu laimėti LFF taurę. Taigi, jei jiems pavyks taurėje iškovoti Europos lygos kelialapį, vasarą jie gali dar pasistiprinti ir čempionate tikrai turėtų kilti. Beje, komandai tai jau bus 29-as aukščiausios lygos sezonas, o paskutinius bronzos medalius jie iškovojo 1983 m. (praeito amžiaus 8-9 dešimtmečiais jie jau buvo laimėję visokių spalvų medalių).

Sprendžiant pagal pernykštį rezultatą dėl mažiausiai 3 vietos kovoti turėtų kovoti ir Vilniaus „Žalgiris“, tačiau atsikračius geriausios lygos trenerio ir nesistengiant išlaikyti komandos branduolio medalius iškovoti bus sunku. Tikiuosi kad aš klystu, bet bijau kad 18 medalio komplekto per komandos istoriją šiemet nepamatysime. Bet gal komandai su komplektacija pasiseks kaip pernai, gal įtakos turės ir UEFA sprendimas dėl dalyvavimo Europos lygoje.

Prie šios grupės priskyriau ir FBK, tačiau kai komandos valdymas priklauso nuo emocinių protrūkių, ši prognozė labai slidi. Kol kas atrodo, kad tamstai VR komanda per daug nerūpi, todėl tikiu kad jis leis FBK dalyvauti A lygoje tik tam, kad „įrodyti“ kad medaliai jau išdalinti iš anksto (taip nereiks daug investicijų, nes jau iš anksto yra pasiteisinimas dėl neiškovotų medalių). Jei vis tik FBK apsispręs dalyvauti A lygoje, jiems tai bus jau 43-as aukščiausios lygos sezonas.

Antroji vidutiniokų grupė

Kaip ir minėjau, riba tarp anksčiau aprašytos komandų grupės ir šios yra labai trapi, taigi pasikeitus aplinkybėms šių grupelių komandos gali bet kaip susimaišyti (įdomiausia būtų, jei šios grupės susilietų į vieną ir matytume daug apylygio komandų kovų). Šiai grupei priskirčiau „Taurą“, „Bangą“ ir „Kruoją“.

Tauragės „Tauras“, aukščiausioje lygoje dalyvausiantis jau 31 sezoną ir kažkada jau pasidabinęs aukso (1987) ir sidabro (1948) medaliais šiemet neatrodo kaip rimtas pretendentas į medalius. Nors pernai komanda antroje sezono pusėje spurtavo ir užtikrintai iškovojo 4 vietą, jiems pagalius į ratus kiš bėdos su niekaip neužbaigiamu stadionu. Jei komandai netyčia kliūtų Europos lygos vieta (jei ta teisė nebūtų suteikta „Žalgiriui“), komandos situacija pasikeistų, bet tai mažai tikėtina.

„Bangą“ išlaikė komandos branduolį bei dar turi visai padorų šansą iškovoti vietą Europos lygoje (jei patektų į LFF finalą), taigi sėkmės atveju galėtų pakovoti ir dėl 3 vietos, tačiau kažkaip esu linkęs manyti, kad jie vis dar bus neparankūs visiems varžovai, tačiau apsistos kažkur lentelės viduryje. Spėju kad jie ir šiemet neužims aukštesnės vietos nei aukščiausias jų pasiekimas (6 vieta).

„Kruoja“ taip pat išlaikė trenerį ir komandos branduolį, taigi realu tikėtis kad ir vėl kovos dėl mažiausiai 7 vietos (kuris kol kas yra aukščiausias jų pasiekimas).

Autsaiderių grupė

Jei šiemet A lygoje nedalyvaus Klaipėdos FC, prie autsaiderių priskirčiau „Dainavą“ ir Mažeikių FK. Nors tai tikrai nebus tokie ryškūs autsaideriai kaip buvo pernykščio sezono„Atletas, Klaipėdos FC ar Mažeikių FK.

Alytaus „Dainava“ sezonui ruošiasi labai rimtai ir pagal draugiškų rungtynių rezultatus galima spręsti, kad jie į A lygą ateis ne taškų dalinti. Tačiau jiems turėtų pritrūkti stabilumo, kuris reikalingas norint kilti aukščiau. Tikiuosi kad jiems seksis geriau nei prognozuoju - už šia komandą sirgsiu, nes ten turėtų žaisti E. Poderis, kurio karjerą paslapčiom stebiu (daugiausiai todėl, kad vedame dukras į tą pačią darželio grupę :) ).

Mažeikių FK šiemet prisisamdė ukrainiečių ir rimtai ruošiasi geresniam sezonui nei pernai, taigi tikriausiai rimtai kandžiosis kiekvienose rungtynėse, tačiau kažin ar atsikratys autsaiderių etiketės.

Beje, jei skaičiuoti kad Mažeikių FK tęsią ROMAR istoriją, šiam klubui tai bus 31-as sezonas, o pasiekimuose yra po 3 aukso ir bronzos medalius. Atitinkamai jei skaityti naująją „Dainavą“ senosios komandos istorijos tesėja, šiai komandai tai būtų 26 aukščiausios lygos sezonas, jie irgi buvo apdovanoti auksu (1975) ir bronza (1972, 1973)
Išvados

Na čia daug išvadų nepridarysiu - papilsčiau iš tuščio į kiaurą ir tiek. Jei man lieptų surašyti spėjamą 2011 m. turnyrinę lentelę, ji atrodytų taip - Ekranas, Sūduva, Šiauliai, FBK, Žalgiris, Banga, Tauras, Kruoja, Dainava, Mažeikiai. Nors man labiau patiktų Žalgiris, Sūduva, Kruoja, Dainava, ir t.t. ... :)

Žodžiu lauksime kovo mėnesio, kai paaiškės A lygos dalyviai, pasimatys realesnis komandų pajūgumas, taip pat kažkas pradės aiškėti taurės varžybose (šiemet „Bangos“, Šiaulių ir FBK likimas priklauso nuo taurės).

8 komentarai:

  1. O kodėl FC "Klaipėda" turėtų nedalyvauti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Klaipėdos FC išbraukiau, nes pagal dabartinį jų pasiruošimą sezonui tai turėtų būti visiškų autsaiderių komanda, taigi skaičiavimui įtakos neturi. Bet esant noro galima būtų įrašyti ir atskirą autsaiderių grupelę specialiai Klaipėdos klubui.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nežinau ar įmanoma blogspot'e, bet ar negeriau būtų leisti komentuoti šiame tinklaraštyje neprisiregistravus, galbūt išgirstai daugiau kitokių nuomonių, nes registracija riboja, manau, daugelį atbaido.

    AtsakytiPanaikinti
  4. panašu kad įmanoma, pakeičiau nustatymus ir žiūrėsim kas iš to gausis

    AtsakytiPanaikinti
  5. pala pala... O tai Šiauliai čia kokios komandos tęsiniu laikomi, kad turi ir medalių ir 29 sezonas?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiaulių FK išsirutuliojo iš Šiaulių „Tauro“ (kuris vėliau vadinosi „Klevu“, „Logika-Klevu“, „Sakalu“). Taip teigiama ne tik futbolo enciklopedijoje, bet ir Vikipedijoje.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Įtempsiu aš smegenis, bet kažkaip kol kas atrodo, kad visos tos pedijos klysta...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jo, vis dėl to esi tu teisus. Kažkaip galvojau, kad Šiauliai buvo sukurti iš nieko savo ar Sakalo pavadinimu po to, kai atsičiuchino, kai Kareda išvažiavo į Kauną ir buvo panaikinta.

    AtsakytiPanaikinti